Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

H ένοπλη επέμβαση μιας χώρας σε μια άλλη, είναι γενικά, μια πράξη καταδικαστέα και απαράδεκτη.
Οι πρόσφατες επεμβάσεις για παράδειγμα των δυτικών δυνάμεων σε χώρες της μέσης ανατολής και της Ασίας, δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα.
Τουλάχιστον επί του παρόντος.
Μακροπρόθεσμα, θα κρίνει η ιστορία ποια θα είναι τα αποτελέσματα της απομάκρυνσης των ταλιμπάν από το Αφγανιστάν και του χασάπη Σαντάμ Χουσείν από το Ιράκ.
Οι παλιότερες επεμβάσεις εξ άλλου της Ρωσίας – πρώην ΕΣΣΔ- στο Αφγανιστάν, στην Τσεχοσλοβακία, και στην Πολωνία, οδήγησαν τους λαούς στη δυστυχία και την απόγνωση και δεν είχαν κανένα ιστορικά αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Τον Δεκέμβρη του 1944 η Αγγλία, έκαμε ένοπλη επέμβαση στην Ελλάδα. Ακολούθησαν τα Δεκεμβριανά και ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος.
Είναι γνωστό σήμερα ότι τον εμφύλιο τον προκάλεσαν οι ίδιοι οι Εγγλέζοι, μετά τη περιβόητη συμφωνία της Γιάλτας, με την οποία, η Ελλάδα είχε περιέλθει με τη σύμφωνη γνώμη και του Στάλιν, στην σφαίρα επιρροής των δυτικών δυνάμεων.
Έπρεπε λοιπόν να τελειώσουν τις ένοπλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, που ήταν πολυάριθμες, και διακήρυτταν ότι παρά την παράδοση των όπλων τους μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, επεδίωκαν την ένοπλη κατάληψη της πολιτικής εξουσίας και την επιβολή στην Ελλάδα καθεστώτος όμοιου μ αυτού της τότε ΕΣΣΔ.
Η λήξη το 1949 του εμφύλιου πολέμου που σηματοδότησε η επέμβαση των Άγγλων το 1944, βρήκε βαριά ηττημένες τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, και την Ελλάδα σε διάλυση.
Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν, χιλιάδες έμεινα ανάπηροι και σακατεμένοι.
Ότι άφησαν όρθιο οι Γερμανοί κατακτητές στην χώρα, το αποτέλειωσαν οι Έλληνες.
Οι βαρβαρότητες, γνώρισαν πρωτοφανή αγριότητα και από τις δυο πλευρές των αντιμαχομένων.
Μετά τον εμφύλιο, ο διχασμός κράτησε για πολύ. Οι ηττημένοι του ΚΚΕ πήραν είτε το δρόμο της προσφυγιάς στις τότε ανατολικές χώρες ,είτε τον δρόμο της εξορίας.
Καταδικαστέα και τα δυο.
Όμως, τι θα είχε συμβεί άραγες στην Ελλάδα, αν δεν επενέβαιναν οι Άγγλοι το 1944 και αν οι δυνάμεις του ένοπλου ΚΚΕ καταλάμβαναν την εξουσία;
Θα ήμασταν τώρα εκεί που βρίσκεται η Βουλγαρία και οι άλλοι γείτονές μας που υπέφεραν επί δεκαετίες τον ρωσικό ζυγό στο όνομα του σοσιαλισμού.
Τις φυλακές και τις εξορίες, θα τις γνώριζαν οι αντίπαλοι εκείνου του καθεστώτος, όπως συνέβη σε όλες της ανατολικές χώρες, συμβαίνει όμως και σήμερα στην Κούβα και στην Κίνα. Για εκλογές ούτε λόγος.
Ασφαλώς και εμείς περάσαμε στο ίδιο διάστημα πολλά. Η δημοκρατία δοκιμάστηκε συχνά όπως με τη διχτατορία το 1967 ,αλλά τελικά μετά το 1974 οι πληγές του εμφυλίου επουλώθηκαν σιγά – σιγά και η δημοκρατία άνθησε.
Σ’ αυτήν παρά τις αδυναμίες της, χωράνε σήμερα όλοι οι Έλληνες.
Ίσως τελικά η επέμβαση των Άγγλων το 1944 παρά τα οδυνηρά επακόλουθά της εκείνη την εποχή , επέφερε ένα ιστορικά αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Την απαλλαγή του λαού μας από τη βαρβαρότητα του σταλινισμού.
Ευτυχώς που οι δυνάμεις του ΚΚΕ έχασαν τον εμφύλιο, που μακάρι να μην είχε γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: